Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Placuszki dyniowe z marchewką

Składniki na 4 porcje: 30 dag miąższu dyni, 2 jajka, 1 średnia marchewka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 obrany ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku, 1/2 łyżeczki mielonego imbiru, 2 łyżeczki ziarenek sezamu, 2 łyżki pestek słonecznika, 2-3 łyżki pestek dyni, sól, pieprz, olej do smażenia, natka do dekoracji.

1. Miąższ dyni oczyść. Marchewkę obierz, opłucz. Obydwa warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach. Ew. lekko odciśnij sok. Jajka wbij do miseczki, roztrzep widelcem. Dodaj obie mąki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dołóż starte warzywa. Odłóż trochę sezamu i pestek do dekoracji, resztę dodaj do ciasta. Przypraw je curry, imbirem, solą i pieprzem.

Reklama

2. Na patelni mocno rozgrzej olej. Łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując cienkie placki. Smaż je na rumiano z obu stron. Potem przełóż na papierowy ręcznik, by ociekły z tłuszczu. Przed podaniem udekoruj natką i posyp odłożonymi pestkami i sezamem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.