Reklama
  • Czwartek, 3 października 2013 (12:05)

    Placki ziemniaczane z ziołami

Składniki: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn, 10 dag wędzonego boczku, olej, kilka pomidorków koktajlowych.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Ziemniaki ugotuj w mundurkach na półtwardo. Gdy wystygną, obierz je i zetrzyj na grubej tarce jarzynowej.

Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką i ziołami. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej uformuj placki i usmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Reklama

Podawaj z usmażonymi plasterkami boczku i pomidorkami koktajlowymi.

Na żywo
Więcej na temat:placki | ziemniaki | placki ziemniaczane | z | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki: • 2 kg dużych mączystych ziemniaków • 3 cebule • po 25 dag boczku wędzonego i kiełbasy • 2 jajka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki kaszy manny • 3/4 szklanki mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.