Reklama
  • Czwartek, 18 sierpnia 2011 (15:59)

    Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym - w 45 minut

Klasyczny przepis.

Zdjęcie

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym /Smacznego
Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
/Smacznego

Przepis na 5 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 1 cebula + 1/2 cebuli do pieczarek,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 0,5 kg. pieczarek,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka mąki

Przygotowanie:

Pół cebuli posiekać, zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone w cząstki pieczarki i przesmażyć na złoty kolor. Śmietanę dokładnie rozmieszać z mąką i dodać do pieczarek, zagotować, oprószyć majerankiem i doprawić solą i pieprzem, gotować do zgęstnienia. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce, zetrzeć także pozostałą cebulę. Do masy dodać jajko, mąkę i doprawić solą i pieprzem. Smażyć placki na złoty kolor i podawać z sosem pieczarkowym. Czas przygotowania: 45 min.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag filetów z piersi kurczaka, 1 bulwa fenkuła, 1/2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, 5 łyżek bulionu drobiowego, 2-3 łyżki soku z limonki, 2 plasterki limonki, ziarenka czerwonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.