Reklama
  • Piątek, 28 sierpnia 2015 (13:05)

    Placki ziemniaczane z serem żółtym

Składniki: 60 dag młodych ziemniaków, po 10 dag: boczku wędzonego, ogonówki łososiowej, polędwicy sopockiej parzonej, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, średnia marchew, 5 łyżek startego żółtego sera, 2 małe jajka, 2 łyżki mąki, łyżeczka mąki kartoflanej, 40 dag naturalnego jogurtu greckiego, olej do smażenia, sól, pieprz; na wierzch: 5 dag ogonówki łososiowej, 5 dag żółtego sera

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Ziemniaki i marchew ścieram na tarce o małych oczkach. Czosnek oraz cebulę obieram i siekam, wędliny drobno kroję. Na oleju podsmażam wędliny z czosnkiem i cebulą, dodaję sól i pieprz, studzę.

2. Mieszam je z ziemniakami, marchwią, jajkami, obiema mąkami, 2 łyżkami startego sera, łyżką jogurtu. Doprawiam. Z masy smażę na oleju placki, osączam je na serwetkach.

Reklama

3. Dodatkowy ser i polędwicę kroję w kostkę, oprószam pieprzem, dodaję łyżkę jogurtu, mieszam i rozkładam w naczyniu żaroodpornym, na tym placki, smaruję je jogurtem i posypuję resztą startego sera. Zapiekam w temp. 180ºC ok. 20 min.

Przygotowanie 80 min • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje.

Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | koszt | przepis | z | ser | placek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: po 1 czerwonej i żółtej papryce, 70 dag twardych pomidorów, 2 cebule, 2 cukinie, 1 mały bakłażan, 4 ząbki czosnku,150 ml bulionu warzywnego, oliwa extra virgin, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.