Reklama
  • Piątek, 9 kwietnia 2010 (14:15)

    Placki ziemniaczane z paprykowym gulaszem

Pożywne i smaczne.

Zdjęcie

Placki ziemniaczane z gulaszem /Smacznego
Placki ziemniaczane z gulaszem
/Smacznego


Składniki:

Reklama

- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 jajka,
- 1,5 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 60 dag wieprzowiny,
- 30 dag boczku,
- po jednej papryce czerwonej i zielonej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- szklanki bulionu z kostki,
- szklanki śmietany,
- 2 łyżki pasty paprykowej,
- 1 łyżka mąki,
- po jednej łyżeczce papryki słodkiej i ostrej,
- 2 listki laurowe,
- kilka ziarenek pieprzu,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

1. Mięso pokroić w średnią kostkę, boczek w słupki. Obrane i opłukane warzywa pokroić w paski.
2. Mięso oraz boczek podsmażyć na 3 łyżkach oleju, dodać pokrojone warzywa, listek, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą, oraz bulion, dusić 30 minut.
3. Do gulaszu dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i pastę paprykową, dusić jeszcze 10 minut, doprawić solą, pieprzem.
4. Ziemniaki, cebulę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce odstawić na 5 minut, odlać część wody, dodać jajka, mąkę, sól, pieprz, dokładnie wszystko wymieszać.
5. Na średniej patelni rozgrzać olej, kłaść porcje cista średnicy patelni, smażyć na rumiano z obu stron. Na usmażone placki kłaść porcje gulaszu. Podawać złożone na pół.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.