Reklama
  • Piątek, 10 października 2014 (10:00)

    Placki ziemniaczane z mielonym mięsem

Placki: półtora kg ziemniaków, 3/4 szklanki mąki, duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz, olej. Farsz: 40 dag mielonej łopatki, 20 dag pieczarek, pół czerwonej papryki, 2 małe ogórki kiszone, duża cebula, ząbek czosnku, 200 ml przecieru pomidorowego, słodka i ostra papryka.

1. Farsz: pieczarki pokrój na plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę, paprykę i ogórki w większą kostkę. Mieloną łopatkę rozdrobnij. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Przełóż do garnka.

Reklama

Na tej samej patelni podsmaż kolejno cebulę, pieczarki i paprykę. Dodaj do mięsa razem z ogórkiem i czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym (możesz też rozrobić 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 200 ml wody), wymieszaj. Przypraw, gotuj 5-10 minut.

2. Placki: ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, nadmiar płynu odcedź. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i cebulę, wsyp mąkę, posyp solą i pieprzem, połącz.

3. Olej rozgrzej na patelni o średnicy 24 cm. Wlej porcję masy ziemniaczanej (grubość 5-8 mm), wyrównaj. Placek usmaż z obydwu stron. Osącz z tłuszczu.

4. Na połowie placka ułóż porcję farszu mięsnego, złóż na pół. W ten sposób przygotuj pozostałe placki. Podawaj posypane szczypiorkiem lub polane śmietaną.

Takie placki idealnie smakują posmarowane sosem, np. majonezowym: słoik ulubionego majonezu wymieszaj z kubeczkiem jogurtu naturalnego i łyżeczką ostrej mielonej papryki. Sos schłodź, polej gorące placki, posyp posiekanym szczypiorkiem.

Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,80 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | z

Zobacz również

  • • 3 cebule • 1 łyżeczka cukru trzcinowego • 2–4 łyżki oleju • 3 czerwone papryki • 1 spora cukinia • 1 łyżka słodkiej papryki • 1/2 łyżeczki ostrej papryki • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki • 1 kg... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.