-
Piątek, 10 października 2014 (10:00)
Placki ziemniaczane z mielonym mięsem
Placki: półtora kg ziemniaków, 3/4 szklanki mąki, duża cebula, 2 jajka, sól, pieprz, olej. Farsz: 40 dag mielonej łopatki, 20 dag pieczarek, pół czerwonej papryki, 2 małe ogórki kiszone, duża cebula, ząbek czosnku, 200 ml przecieru pomidorowego, słodka i ostra papryka.
1. Farsz: pieczarki pokrój na plasterki, cebulę i czosnek w drobną kostkę, paprykę i ogórki w większą kostkę. Mieloną łopatkę rozdrobnij. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż mięso. Przełóż do garnka.
Na tej samej patelni podsmaż kolejno cebulę, pieczarki i paprykę. Dodaj do mięsa razem z ogórkiem i czosnkiem. Zalej przecierem pomidorowym (możesz też rozrobić 2 łyżki koncentratu pomidorowego z 200 ml wody), wymieszaj. Przypraw, gotuj 5-10 minut.
2. Placki: ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce, nadmiar płynu odcedź. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce. Do masy ziemniaczanej dodaj jajka i cebulę, wsyp mąkę, posyp solą i pieprzem, połącz.
3. Olej rozgrzej na patelni o średnicy 24 cm. Wlej porcję masy ziemniaczanej (grubość 5-8 mm), wyrównaj. Placek usmaż z obydwu stron. Osącz z tłuszczu.
4. Na połowie placka ułóż porcję farszu mięsnego, złóż na pół. W ten sposób przygotuj pozostałe placki. Podawaj posypane szczypiorkiem lub polane śmietaną.
Takie placki idealnie smakują posmarowane sosem, np. majonezowym: słoik ulubionego majonezu wymieszaj z kubeczkiem jogurtu naturalnego i łyżeczką ostrej mielonej papryki. Sos schłodź, polej gorące placki, posyp posiekanym szczypiorkiem.
Czas przygotowania 50 min, ilość porcji 6, cena za porcję 2,80 zł
Czytaj również
Zobacz również
-
4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej
Twój komentarz może być pierwszy