Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (15:00)

    Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki na 6-8 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 30 dag mięsa, po pół papryki czerwonej i zielonej, 1 mała puszka kukurydzy, 1 cebula, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, listek laurowy, chili w proszku, 1 łyżka masła, olej.

1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć. Odstawić, po chwili zlać nagromadzony sok, zostawiając skrobię na dnie.

Reklama

2. Dodać jajko i 1 łyżkę mąki, doprawić, wymieszać. Usmażyć placki.

3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, przyprawy i przesmażyć. Zalać wodą, gotować do miękkości.

Na koniec dodać pokrojone papryki, kukurydzę i koncentrat. Zaciągnąć zasmażką z łyżki mąki i masła. Placki przełożyć gulaszem.

Nasza rada

Tradycyjnie taki placek robi się z wołowiny, nadaje się do niego jednak każde mięso, np. dziczyzna, wieprzowina, a nawet drób.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | placek | z | 1 | 1+ | 1\ | 1 procent

Zobacz również

  • Składniki na 5 słoików (po ok. 250 ml): po 3 żółte i czerwone papryki (w sumie ok. 1,2 kg), 4 zielone papryki, 14 gałązek tymianku, 2 cebule, 8-10 małych ząbków czosnku, 5 łyżek oliwy, 1 i 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.