Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (15:00)

    Placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki na 6-8 porcji: 70 dag ziemniaków, 1 cebula, 1 jajko, 2 łyżki mąki pszennej, 30 dag mięsa, po pół papryki czerwonej i zielonej, 1 mała puszka kukurydzy, 1 cebula, 1 łyżeczka majeranku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, listek laurowy, chili w proszku, 1 łyżka masła, olej.

1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć. Odstawić, po chwili zlać nagromadzony sok, zostawiając skrobię na dnie.

Reklama

2. Dodać jajko i 1 łyżkę mąki, doprawić, wymieszać. Usmażyć placki.

3. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać mięso, przyprawy i przesmażyć. Zalać wodą, gotować do miękkości.

Na koniec dodać pokrojone papryki, kukurydzę i koncentrat. Zaciągnąć zasmażką z łyżki mąki i masła. Placki przełożyć gulaszem.

Nasza rada

Tradycyjnie taki placek robi się z wołowiny, nadaje się do niego jednak każde mięso, np. dziczyzna, wieprzowina, a nawet drób.

Przygotowanie: ok. 60 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.