Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:05)

    Placki ziemniaczane z grzybami i serem pleśniowym

Składniki na 4 porcje: 6 ziemniaków, 2 duże cebule, 1-2 ząbki czosnku, 1 jajko, 10 dag ostrego żółtego sera (np. mazdamer), 1-2 łyżki mąki, 30 dag mieszanych grzybów leśnych, 5 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol), olej do smażenia, kilka gałązek majeranku, sól, pieprz.

1. Ziemniaki obierz, opłucz starannie pod bieżąca wodą, osusz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach. Powstałą masę lekko posól i odstaw pod przykryciem.

2. W tym czasie obierz jedną cebulę. Zetrzyj ją na tej samej tarce co ziemniaki. Dodaj do masy razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wbij jajko.

Reklama

3. Ser żółty zetrzyj, połowę porcji wsyp do masy ziemniaczanej. Dodaj 1-2 łyżki mąki. Dopraw solą, sporą szczyptą pieprzu i majerankiem, wymieszaj. Na oleju partiami smaż rumiane placki.

4. Grzyby oczyść, gotuj w osolonej wodzie około 15 min. Osącz i pokrój na mniejsze kawałki. Przesmaż na 2 łyżkach oleju razem z drugą posiekaną cebulą. Wkrusz ser pleśniowy, dodaj resztę startego żółtego sera. Całość oprósz solą i pieprzem. Masę nakładaj na ciepłe placki ziemniaczane i od razu podawaj na stół.

Czas ok. 45 min; porcja – 580 kcal, cena 1,60 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | z | placek | ser

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • pół kg białej fasoli • 4 łyżki oliwy • cebula • 3 ząbki czosnku • 2 marchewki • 2 łodygi selera naciowego • pół l passaty pomidorowej • litr wywaru warzywnego • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.