Reklama
  • Wtorek, 17 września 2013 (15:00)

    Placki ziemniaczane z buraczaną sałatką

Składniki: 70 dag ziemniaków, jajko, łyżka mąki pszennej, 0,5 kg buraków, łyżka octu, 3 łyżki majonezu, 3 cebule, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, natka pietruszki do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obierz, umyj, 3/4 z nich zetrzyj na tarce o najdrobniejszych oczkach. Resztę na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj. Buraki umyj i ugotuj. Gdy będą miękkie, odstaw je do wystudzenia, a potem obierz. Dwie cebule oczyść i pokrój w drobniutką kostkę.

Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę, sól, pieprz i cebulę. Całość dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki, z obu stron na złoty kolor. Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsącz placki na papierowym ręczniku.

Do ciasta można dodać łyżkę śmietany, wtedy placki będą bardziej puszyste. Buraczki pokrój i wymieszaj z cebulą pokrojoną w piórka, majonezem, jogurtem i octem.

Odsączone placki wyłóż na talerz, na każdym połóż buraki i udekoruj natką pietruszki.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Na żywo
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | buraki | ziemniaki | ODS | z

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje placki: 1 mały seler, 2 średnie kalarepki, 2 młode ziemniaki, 2 jajka, 3-4 łyżki maślanki, 5-6 łyżek mąki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia; 15 dag boczku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.