Reklama
  • Środa, 4 maja 2011 (16:44)

    Placki ziemniaczane z boczkiem

Z gotowanych ziemniaków.

Zdjęcie

Placki ziemniaczane z boczkiem /Smacznego
Placki ziemniaczane z boczkiem
/Smacznego

Składniki na 8 porcji:

- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki siekanych ziół: natka pietruszki, majeranek, rozmaryn,
- kilka gałązek ziół do dekoracji,
- 10 dag pomidorków koktajlowych,
- 10 dag wędzonego boczku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach na półtwardo i całkowicie ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej. Ziemniaki wymieszać z jajkami, mąką i siekanymi ziołami, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z masy ziemniaczanej formować kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidory pokroić, plastry boczku przesmażyć. Podawać z plackami ziemniaczanymi. Danie dekorować gałązkami ziół.
Czas przygotowania 1 h plus czas chłodzenia ziemniaków.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Reklama

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 15 dag kaszy bulgur, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 1 kalafior, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka kokosowego, 2 jajka, 250 ml piwa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.