Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca 2016 (11:01)

    Placki ziemniaczane po zbójnicku

Składniki: 1 i 1/2 kg ziemniaków, 1/2 kg pieczarek, 2 cebule (duża i mała), 1/4 kg boczku parzonego lub wędzonego albo wędliny, 2 jajka, 3 łyżki mąki, tłuszcz do smażenia, sól, pieprz.

Przygotowanie 35 min • Porcja 190 kcal • Przepis na 5-6 porcji

Reklama

1. Cebule i ziemniaki obieram. Ziemniaki opłukuję, osuszam, a następnie ścieram na tarce razem z małą cebulą.

2. Pieczarki, dużą cebulę oraz boczek (lub wędlinę) kroję w kostkę i podsmażam. Przyprawiam do smaku. Dodaję do masy z ziemniaków, wbijam jajka, wsypuję mąkę i mieszam (ewentualnie jeszcze doprawiam).

3. Placki smażę na tłuszczu na złoty kolor.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Katarzyna Madej z Łodzi

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Zobacz również

  • Składniki: 3 małe bakłażany, 3 małe kolorowe papryki, 2 szkl. kaszki kuskus, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, po łyżce posiekanej natki pietruszki, oregano i tymianku, sól, pieprz, mielona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.