Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (08:05)

    Placki ziemniaczane po zbójnicku

Składniki na placki: • 4 duże ziemniaki • cebula • 2 łyżki mąki • jajko • sól • pieprz • olej. Farsz: • pół kg mięsa wołowego • cebula • czerwona papryka • pieprz cayenne • śmietana 18% .

1. Zetrzyj na tarce ziemniaki i cebulę. Wsyp szczyptę soli, poczekaj, aż warzywa puszczą sok i mocno je odciśnij. Wtedy dodaj jajko, mąkę oraz pieprz. Masę wymieszaj, usmaż dwa duże placki.

2. Wołowinę pokrój w kostkę, podsmaż na gorącym tłuszczu, po czym uduś w szybkowarze.

Reklama

3. Pociętą w paski w paprykę zeszklij na patelni razem z poszatkowaną cebulą.

4. Miękkie mięso połącz z warzywami i dopraw pieprzem.

5. Rozłóż na plackach przygotowany farsz i po łyżce śmietany.

Przepis nadesłał: Piotr Witkowski

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki na 2-3 porcje: 1/2 cebuli cukrowej, 1 zielona cukinia (ok. 30-40 dag), 1 jajko, 2-3 łyżki mleka, 3-4 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej, szczypta granulowanego czosnku, szczypta gałki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.