Reklama
  • Piątek, 20 marca 2015 (08:05)

    Placki ziemniaczane po zbójnicku

Składniki na placki: • 4 duże ziemniaki • cebula • 2 łyżki mąki • jajko • sól • pieprz • olej. Farsz: • pół kg mięsa wołowego • cebula • czerwona papryka • pieprz cayenne • śmietana 18% .

1. Zetrzyj na tarce ziemniaki i cebulę. Wsyp szczyptę soli, poczekaj, aż warzywa puszczą sok i mocno je odciśnij. Wtedy dodaj jajko, mąkę oraz pieprz. Masę wymieszaj, usmaż dwa duże placki.

2. Wołowinę pokrój w kostkę, podsmaż na gorącym tłuszczu, po czym uduś w szybkowarze.

Reklama

3. Pociętą w paski w paprykę zeszklij na patelni razem z poszatkowaną cebulą.

4. Miękkie mięso połącz z warzywami i dopraw pieprzem.

5. Rozłóż na plackach przygotowany farsz i po łyżce śmietany.

Przepis nadesłał: Piotr Witkowski

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: 1 mała czerwona kapusta, sól, 20 dag kaszki kuskus, 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 1 mała cebula, 10 dag suszonej żurawiny, 3 łyżki oliwy, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.