Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (13:05)

    Placki ziemniaczane pieczone z selerem naciowym i szynką

Składniki dla 4 osób: 5 ziemniaków • 3 bataty • jajko • łyżka mąki • 15 dag polędwicy łososiowej • cebula • 10 dag sera mozzarella • szczypior • olej • tymianek • sól • grubo mielony pieprz.

1 Ziemniaki i bataty obierz, umyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z jajkiem, mąką, solą i pieprzem.

Reklama

2 Polędwicę i cebulę pokrój w drobną kostkę, podsmaż na rozgrzanym oleju. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj placki. Piecz w temperaturze 180°C, aż będą rumiane.

3 Przekładaj placki szynką, cebulą i plastrami sera. Układaj w wieżyczkę, zapiekaj jeszcze 5 minut, aż ser się rozpuści. Posyp posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem.

4 Możesz danie polać tłustą śmietaną i posypać świeżym koperkiem.

CZAS: około 50 minut

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.