Reklama
  • Środa, 2 listopada 2011 (16:13)

    Placki ziemniaczane inaczej - 4 przepisy

Jesienią przygotuj doskonałe placki z dodatkiem warzyw takich jak dynia czy cukinia. Sprawdź nasze propozycje!

Zdjęcie

Placki dyniowo-ziemniaczane z dipem śmietanowym /Smacznego
Placki dyniowo-ziemniaczane z dipem śmietanowym
/Smacznego

Placki dyniowo-ziemniaczane z dipem śmietanowym

Składniki:
-30 g pestek dyni,
- mała cytryna,
- 150 g kwaśnej śmietany,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- sól,
- pieprz Cayenne,
- 500g dyni (ok 300 g netto),
- 350 g ziemniaków,
- pół pęczka natki pietruszki,
- 2 jajka,
- łyżka mąki,
- pieprz,
- 2-3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Pestki dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić, grubo posiekać. Z cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Śmietanę, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz pestki dyni wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne.
Dynię i ziemniaki obrać i utrzeć na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, jajka i mąkę, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym oleju smażyć placki na złoty kolor i osączać z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Podawać z dipem śmietanowym. Można dekorować pestkami dyni, pietruszką i skórką z cytryny.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1470 kJ/351 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.