Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Placki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg ziemniaków, po 1 marchewce i cebuli, 1 jajko, 1-2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia, 200 ml śmietany, liście sałat, czosnek, pieprz

1. Ziemniaki obierz, dokładnie opłucz, a następnie zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Masę odstaw na 5 minut. Po tym czasie zlej ostrożnie gromadzący się sok (nie mieszaj masy ziemniaczanej, aby skrobia pozo- stała na dnie naczynia).

2. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę obierz i drobno posiekaj, również dodaj do przygotowanej wcześniej masy na placki.

Reklama

3. Na koniec wbij całe jajko i wsyp mąkę pszenną. Całość starannie wymieszaj. Masę na placki dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż partiami dość duże i rumiane placki ziemniaczane. Po usmażeniu ułóż je na papierowych ręcznikach kuchennych lub na bibule, aby osączyć tłuszcz.

5. Śmietanę (koniecznie gęstą i kwaśną) dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Dodaj przeciśnięty lub obrany i drobno posiekany ząbek czosnku, wymieszaj. Opłucz i osusz kilka listków dowolnych sałat.

6. Na półmisku lub osobnych talerzykach układaj warstwami przygotowane placki. Każdą warstwę przekładaj odrobiną doprawionej śmietany oraz kolorowymi listkami sałat.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.