Reklama
  • Czwartek, 26 września 2013 (14:00)

    Placki ziemniaczane

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, cebula, szczypiorek, koperek, 2 małe ząbki czosnku, płaska łyżka mąki, sól, pieprz, papryka ostra i słodka w proszku, jajko, olej. Sos: mały jogurt naturalny, łyżka kwaśnej śmietany, pół łyżeczki cukru, opakowanie (15 dag) wędzonego łososia.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, umyj. Zetrzyj na tarce o małych oczkach razem z cebulą. Dodaj jajko, posiekany koperek, szczypiorek. Wsyp mąkę oraz po szczypcie soli, pieprzu, papryki. Wymieszaj.

2. Olej rozgrzej na patelni i usmaż placuszki z obu stron na złoty kolor. Osącz na papierowym ręczniku.

3. W miseczce wymieszaj jogurt ze śmietaną, przypraw sos szczyptą cukru i soli. Pokrój płaty łososia na kawałki. Placuszki podawaj z sosem i łososiem. Już na talerzu możesz udekorować danie gałązkami koperku oraz plasterkami świeżego ogórka.

Porcje: 6, przygotowanie: 80 min, cena: 1,30 zł, kalorie: 450.

Urszula Spyra z Brzezińca z

Takie jest życie
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | Urszula

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● ok. 1 kg równych młodych ziemniaków ● 500 g wędzonego schabu ● 300 ml mleka ● 200 ml śmietany ● 50 g sera gouda ● łyżka mąki kukurydzianej ● łyżeczka suszonego majeranku ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.