Reklama
  • Piątek, 20 listopada 2015 (13:05)

    Placki z ziemniakami, cukinią i brokułami

Skład na 6 porcji: ● 2 duże cukinie ● 2 duże ziemniaki ● 1/2 brokułu ● 1 łyżeczka soli ● 2 jajka ● po 2 łyżki siekanej natki pietruszki i koperku ● 3 łyżki mąki pszennej ● 2 łyżki mąki kukurydzianej ● 2 ząbki czosnku ● pieprz czarny mielony ● olej do smażenia

1. Umyte, nieobrane cukinie bez pestek i obrane ziemniaki ścieramy na tarce do jarzyn. Lekko solimy, przekładamy na sito, dociskamy, żeby odsączyć jak najwięcej soku.

2. Brokuł gotujemy na miękko w osolonej wodzie, odcedzamy i miażdżymy widelcem.

Reklama

3. Masę z cukinii i ziemniaków przekładamy do miski. Dodajemy brokuł, mąkę pszenną i kukurydzianą, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki i posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać łyżkę bułki tartej.

4. Porcje ciasta kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy złote placuszki, które podajemy np. z pikantnymi sosami ziołowymi.

Czas przygotowania 20 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 193 kcal Białko 11 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 26 g.

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.