Reklama
  • Wtorek, 29 września 2015 (10:06)

    Placki z kurkami

Składniki na 6 porcji: 1 kg ziemniaków, 50 ml mleka, 2 jajka, 12 dag mąki, 3 ząbki czosnku, cebula, po 20 dag kurek i kiszonej kapusty, 2 kolorowe papryki, olej, cukier, sól, pieprz, majeranek, świeże zioła

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

1. Ziemniaki obierz, opłucz. Połowę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, resztę na tarce o małych oczkach. Wymieszaj w misce, odstaw na kilkanaście minut. Zlej zbierającą się wodę (bez skrobii osadzającej się na dnie miski).

2. Masę ziemniaczaną zalej mlekiem. Dodaj jajka oraz mąkę. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Dodaj do ziemniaków. Wsyp łyżkę suszonego majeranku. Całość wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Reklama

3. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Partiami smaż średniej wielkości rumiane placki ziemniaczane. Gdy będą już gotowe, osącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym lub bibule.

4. Cebulę obierz, poszatkuj. Grzyby oczyść, opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na kawałki. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę. Dodaj grzyby, chwilę smaż razem. Kapustę osącz, poszatkuj. Oczyszczone papryki pokrój w paski, razem z kapustą wrzuć na patelnię.

5. Wlej 100 ml wody, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Wsyp 2-3 łyżki ulubionych posiekanych ziół. Przekładaj farszem ciepłe placki ziemniaczane.

Porcja 1,30 zł.

Świat kobiety
Więcej na temat:placki | z | placek | kurek

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, oliwa, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków ziemnych, 3 dag parmezanu, kilka listków rukoli lub natki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.