Reklama
  • Środa, 19 kwietnia 2017 (11:00)

    Placki z jajkami w koszulkach

Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz

1. Cebulę posiekać, zrumienić na łyżce oleju, ostudzić. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odsączyć.

Reklama

2. Rzeżuchę umyć, posiekać, dodać do startych ziemniaków wraz z podsmażoną cebulą. Dodać mąkę, 1 jajko, dobrze wymieszać.

3. Na patelni rozgrzać olej, smażyć nieduże, dość grube placki. Trzymać w gorącym piekarniku.

4. Przygotować jajka w koszulkach: w szerokim garnku zagotować litr wody, dodać ocet. Każde jajko wbić osobno do miseczki i z niej delikatnie wlać do wrzątku. Gotować przez 3 min. Ułożyć ostrożnie na plackach.

Nasza rada

Rzeżucha wodna ma ostry smak. Pytaj o nią w dobrych zieleniakach. Jeśli jej nie dostaniesz, zastąp ją grubym szczypiorem.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.