Reklama
  • Czwartek, 26 lutego 2015 (15:00)

    Placki z jabłek i ziemniaków

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 5 kwaskowatych jabłek, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, sól, olej do smażenia, 1 mały pojemnik (150 ml) homogenizowanego twarożku.

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych otworach, lekko odcisnąć. Dwa jabłka obrać ze skórki i również zetrzeć na tarce. Wymieszać z ziemniakami, dodać roztrzepane jajka, mąkę i szczyptę soli.

2. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, lekko je spłaszczać. Smażyć z obu stron na rumiano.

Reklama

3. Pozostałe jabłka obrać, pokroić na kawałki, udusić z dodatkiem cukru. Placki smarować twarożkiem i uduszonymi jabłkami. Układać po kilka sztuk w „wieżyczki”, podawać.

Twoje Imperium
Więcej na temat:placki | z | placek | jabłka | olej do smażenia

Zobacz również

  • Papryki faszerowane  mięsem i marchewką

    Składniki: 5 papryk, 15 dag ryżu, 4 marchewki, 3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej, olej, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, 4 duże pomidory, sól, świeżo zmielony czarny pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.