Reklama
  • Środa, 17 grudnia 2014 (08:05)

    Placki z gotowanych ziemniaków

Składniki: pół kg kapusty włoskiej, 1 kg ziemniaków, 2 jajka, ok. 3/4 szklanki mąki, sól, pieprz, 2 łyżki serka śmietankowego, łyżeczka wędzonej papryki, łyżeczka vegety, łyżeczka przyprawy do ziemniaków, olej do smażenia.

1. Kapustę włoską posiekaj, zalej wodą, osól, ugotuj do miękkości. Odcedź. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przeciśnij przez praskę.

2. Ziemniaki, kapustę i serek wymieszaj. Wbij jajka, dodaj przyprawy, wymieszaj. Wsyp mąkę (najpierw połowę i sprawdź, jaka będzie masa – wszystko zależy od tego, jak mączne są ziemniaki). Wyrób na dość gęste ciasto.

Reklama

3. Olej rozgrzej na patelni, usmaż placki z obu stron na złoty kolor.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:placki | z | placek | olej do smażenia

Zobacz również

  • Czas przygotowania 30 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł Skład na 4 porcje: ● 2 duże lub 4 średniej wielkości cebule ● 110 g mąki pszennej ● 4–6 łyżek bułki tartej ● 1–2 ząbki czosnku ● 1 l oleju do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.