Reklama
  • Piątek, 26 lipca 2013 (12:05)

    Placki cukiniowe

Robię je dla domowego niejadka, prawnusi Natalii. Zjada chętnie.

SKŁADNIKI: 50 dag cukinii, 10 dag mielonego twarożku, jajko, 20 dag młodych ziemniaków, pół pęczka świeżego koperku, 4 łyżki mąki razowej, łyżeczka świeżego tymianku (same listki) lub łyżeczki pół suszonego, 2 ząbki czosnku, sól, biały lub czarny pieprz, oliwa do smażenia, sos czosnkowy.

Reklama

1. Cukinię dokładnie umyj, zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ziemniaki wyszoruj (lub obierz) i także zetrzyj na tarce (o małych oczkach).

2. Oba składniki wymieszaj w misce, wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj twarożek, posiekany czosnek, tymianek, zmiażdżony czosnek. Przypraw masę solą oraz pieprzem.

3. Na patelni rozgrzej oliwę, nakładaj łyżką małe porcje masy i smaż je z obu stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

4. Podawaj placki gorące, udekorowane gałązkami koperku. Polej je kleksem gotowego sosu czosnkowego. Taki sos możesz przygotować także sama. Wystarczy, gdy mały pojemnik jogurtu naturalnego wymieszasz ze zmiażdżonym czosnkiem, posiekanym koperkiem. Na koniec przypraw go do smaku solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.

Porcje 6 Przygotowanie 40 min Cena 1,50 zł Kalorie 360 kcal

Henryka Jędruszczak z Lublina

Takie jest życie
Więcej na temat:placki | Lorie | ceny

Zobacz również

  • Składniki: 6 okrągłych cukinii, pół szklanki kaszy kuskus, kawałek selera, 2 marchewki, sól, 2 ząbki czosnku, oliwa, pieprz, cebula l natka pietruszki, puszka tuńczyka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.