Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:52)

    Pikantny torcik z ziemniaków i porów

Ziemniaczany torcik.

Zdjęcie

Pikantny torcik /Smacznego
Pikantny torcik
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 50 dag ugotowanych ziemniaków,
- 2 pory,
- 1 jajko,
- 1 białko,
- po łyżce oleju, masła, natki,
- 3/4 szklanki tłustej śmietany,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki, żółtko,
- 1/2 kostki margaryny, szczypta soli,
- tłuszcz do formy

Reklama

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z margaryną, dodać żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, dodając 3 łyżki zimnej wody. Wstawić je na 2 godziny do lodówki. Pory oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć na oleju wymieszanym z masłem. Dodać pokrojone na plastry ziemniaki, śmietanę, żółtko, natkę. Na końcu wymieszać z pianą ubitą z 2 białek. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wysmarowaną tłuszczem formę wylepić ciastem. Ponakłuwać widelcem, podpiec spód. Wyłożyć na to masę ziemniaczano-porową. Piec 35 minut w 200 st. C. Czas przygotowania 35 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: 30 dag ugotowanej brązowej soczewicy, 1 filet z piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, 3-4 kawałki marynowanej papryki, 1/3 pęczka kolendry, 1 łyżka oleju; sos: 2 łyżki oliwy, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.