Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (13:05)

    Pikantne ziemniaki z cieciorką

Składniki na 4 porcje: 800 g ziemniaków, 200 g brukselki, sól, 1 cebula,  2 ząbki czosnku,  1 papryczka chilli, 2 łyżki oleju, 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,  1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, 400 g krojonych pomidorów z puszki, 2 liście laurowe, 400 g pasteryzowanej ciecierzycy, zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Reklama

Ziemniaki obierz i pokrój. W garnku zagotuj wodę i osól ją. Brukselkę w sitku włóż do wrzącej wody i gotuj przez 5 minut. Wyjmij ją, schłodź i rozdziel na pojedyncze listki. Wsyp ziemniaki do wrzątku po brukselce i gotuj przez 15 minut. Posiekaj cebulę i czosnek. Z papryczki chilli usuń nasiona i drobno ją pokrój.

Podsmaż na oleju cebulę z czosnkiem i chilli. Wsyp kolendrę i kmin rzymski, krótko podsmaż. Dodaj pokrojone pomidory, liście laurowe i gotuj sos, aż zgęstnieje. Ciecierzycę i listki brukselki dodaj do mieszanki na patelni i podgrzej. Odcedź ugotowane ziemniaki, utłucz i wymieszaj z zawartością patelni.

Czas przygotowania: 45 minut. Poziom: łatwy.

TV14
Więcej na temat:ziemniaki | pikantne | z | ziemniak

Zobacz również

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł. Skład na 4 porcje: ● 1 kg młodych ziemniaków ● po 150 g młodej marchewki i fasolki szparagowej ● 4 łyżki nasion słonecznika ● cebula ● 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.