Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:00)

    Pikantne szaszłyki

Składniki: 25 dag piersi kurczaka, sól, 2 chili, 5 dag imbiru, pasta sambal oelek, pieprz, 5 listków szałwii, cytryna, 4 łyżki oleju, 24 małe ziemniaki, 16 pomidorków koktajlowych, 8 małych cebulek, 1 papryka.

Reklama

1. Mięso umyj, pokrój w paski. Chili oczyść, posiekaj. Obierz i zetrzyj korzeń imbiru. Wymieszaj go z chili, łyżką pasty sambal oelek, posiekanymi listkami szałwii, 5 łyżkami soku z cytryny, 2 łyżki oleju oraz solą i pieprzem do smaku. Włóż mięso, odstaw na ok. 60 minut.

2. Ziemniaki wyszoruj, gotuj w mundurkach ok. 20 minut. Pomidorki umyj i osusz. Cebulki obierz, pokrój na połówki. Paprykę (żółtą) oczyść, miąższ pokrój w większą kostkę.

3. Mięso wyjmij z marynaty. Na zmianę z pomidorkami, cebulą, papryką oraz ugotowanymi ziemniakami nadziewaj je na zwilżone patyki do szaszłyków.

4. Na patelni rozgrzej resztę oleju. Obsmaż szaszłyki z każdej strony, a następnie przenieś je na blachę. Dopiekaj około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Świat kobiety
Więcej na temat:pikantne | szaszłyki

Zobacz również

  • Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, pieprz, sok z cytryny, sól więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.