Reklama
  • Czwartek, 3 października 2013 (12:05)

    Pikantne placki ziemniaczane z gulaszem

Składniki: 2 cebule, 1 kg ziemniaków, 2 jajka, czerwona i zielona papryka, 1,5 łyżki mąki, pieprz, sól, 60 dag wieprzowiny, 30 dag boczku, kostka rosołowa, szklanka śmietany, 2 łyżki pasty paprykowej, łyżka mąki, po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej, listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu, olej.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Podsmaż pokrojone mięso i boczek. Dodaj paprykę, listek laurowy, ziarenka pieprzu, paprykę słodką i ostrą oraz bulion. Całość duś przez 30 minut.

Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i pastą paprykową. Ziemniaki i cebulę obierz, następnie zetrzyj na tarce. Odstaw na 5 minut.

Reklama

Odlej część wody, dodaj jajka, mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszaj. Na usmażone placki kładź porcje gulaszu. Podawaj złożone na pół.

Na żywo
Więcej na temat:pikantne | placki ziemniaczane | placki | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 10 dag parmezanu, 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 1 papryczka chili, 1/2 cytryny, sól morska, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.