Reklama
  • Czwartek, 10 marca (15:00)

    Pieczone ziemniaki z sałatką

Składniki na 8 porcji:

4 duże ziemniaki do pieczenia (co najmniej 20 dag każdy), 1 cebula, 35 dag szynki konserwowej, 10 dag korniszonów, 25 dag pomidorków cherry, 1/2 pęczka szczypioru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz świeżo mielony

Reklama

1. Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C.

2. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć. Korniszony pokroić w talarki, pomidorki cherry podzielić na połówki.

3. Śmietanę wymieszać z jogurtem, musztardą, majonezem, posiekanym szczypiorem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione warzywa i szynkę. Podawać na połówce ziemniaka.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Nasza rada

Sos będzie ostrzejszy, jeśli dodasz do niego dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę albo drobno posiekaną papryczkę chili.

Twoje Imperium

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.