Reklama
  • Czwartek, 10 marca (15:00)

    Pieczone ziemniaki z sałatką

Składniki na 8 porcji:

4 duże ziemniaki do pieczenia (co najmniej 20 dag każdy), 1 cebula, 35 dag szynki konserwowej, 10 dag korniszonów, 25 dag pomidorków cherry, 1/2 pęczka szczypioru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz świeżo mielony

Reklama

1. Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok. 1 godzinę w piekarniku w temp. ok. 200°C.

2. Szynkę pokroić w paseczki. Cebulę obrać z łupin, umyć, drobno posiekać, przelać wrzątkiem, odsączyć. Korniszony pokroić w talarki, pomidorki cherry podzielić na połówki.

3. Śmietanę wymieszać z jogurtem, musztardą, majonezem, posiekanym szczypiorem, doprawić solą i pieprzem, dodać rozdrobnione warzywa i szynkę. Podawać na połówce ziemniaka.

Przygotowanie: ok. 60 minut.

Nasza rada

Sos będzie ostrzejszy, jeśli dodasz do niego dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę albo drobno posiekaną papryczkę chili.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 cukinie ● 200 g mięsa mielonego ● torebka ryżu ● 2 duże pomidory ● 1 cebula ● 200 g sera żółtego ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.