Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (08:56)

    Pieczone ziemniaki z boczkiem

Przepis na pieczone ziemniaki.

Zdjęcie

Pieczone z boczkiem /Smacznego
Pieczone z boczkiem
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 1 kg ziemniaków,
- 8 plastrów boczku wędzonego,
- 2 łyżki oleju, sól, pieprz,
- mała cebula,
- 10 dag żółtego sera.

Reklama

Przyrządzanie:

Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Każdy z nich nadkroić do połowy, po czym ułożyć je w naczyniu żaroodpornym. Boczek pociąć w paski, cebulę w piórka. Usmażyć je, mieszając. Ziemniaki posypać usmażonym boczkiem oraz cebulką. Żółty ser utrzeć na tarce, posypać nim ziemniaki. Posolić, posypać pieprzem. Zapiekać w piekarniku około 20 minut. Porcja - 240 kcal
Czas przygotowania: 45 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 500 g szparagów zielonych, 500 g szparagów białych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 200 g masła, pieprz, 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu winnego, 8 jaj, 3 łyżki bułki tartej . więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.