Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (15:05)

    Pieczone warzywa z miodem

Składniki: 400 g ziemniaków, 1 ząbek czosnku, 150 g buraków, 2 czerwone cebule, 2 małe cukinie, 1 mała dynia hokaido, 4 pomidory, sól, pieprz, oliwa, 1/2 limonki, 200 g koziego sera, pół szklanki płynnego miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, natka, zielona papryczka chili.

Reklama

1. Umyj ziemniaki, cukinie i buraki. Obierz i i pokrój je w grube plastry lub ósemki.

2. Umyj papryczkę chili, usuń nasiona i pokrój w cieniutkie plastry.

3. Przekrój dynię na pół. Usuń pestki, a miąższ pokrój w nieduże kawałki.

4. Pokrój cebule w ćwiartki.

5. Umyj pomidory, pokrój na duże kawałki i usuń nasiona.

6. Nalej na blachę kilka łyżek oliwy i ułóż na niej warzywa. Posyp je solą i pieprzem, skrop octem winnym i polej sokiem z limonki. Potrząśnij kilka razy blachą, aby warzywa zostały równomiernie pokryte oliwą. Dodaj nieobrany ząbek czosnku.

7. Połóż na warzywach pokrojony lub pokruszony ser i polej je miodem. Posyp natką.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piecz warzywa około godziny, aż będą miękkie i się dobrze zarumienią.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.