Reklama
  • Środa, 9 września 2015 (15:05)

    Pieczone placki ziemniaczane z grzybami

Składniki na 4 porcje: 2 kg ziemniaków, 1/2 szklanki mleka, jajko, cebula, 1/2 szklanki mąki, 300 g mieszanych grzybów (np. kani i podgrzybków), 3 ząbki czosnku, 2 łyżki natki pietruszki, olej do smażenia sól, pieprz.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami. Odlej wodę, która się pojawi. Wymieszaj ziemniaki z mlekiem, jajkiem, cebulą i mąką. Przypraw do smaku.

2. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i natłuść. Nakładaj dość grube placki dużą łyżką. Wyrównaj ich wierzchy. Piecz 35 minut (po 20 minutach obróć na drugą stronę).

Reklama

3. Grzyby oczyść i pokrój. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju, podsmaż czosnek (2-3 minuty). Następnie wrzuć grzyby i smaż na niewielkim ogniu ok. 15 minut. Przypraw do smaku.

4. Wyjmij placki z piekarnika, od razu rozłóż na talerze. Na każdym placku ułóż porcję grzybów. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mielonej wieprzowiny, 2 cebule, po 3 czerwone i żółte papryki, po 1 puszce ciecierzycy i krojonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, 2 łyżki koncentratu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.