Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Pieczone bataty z cieciorką i aromatycznym sosem

Składniki: puszka cieciorki • łyżka kuminu • łyżka cynamonu • łyżka kolendry • łyżeczka słodkiej papryki • sól • 3 łyżki oliwy • 2 bataty • 1-2 ząbki czosnku • 3 łyżki soku z cytryny • 50 ml śmietany 12 proc. • pieprz, cukier • pęczek koperku • 250 g pomidorków cherry.

1. Odcedź cieciorkę. Kumin, cynamon, kolendrę, paprykę, 1 i 1/2 łyżeczkę soli i oliwę dokładnie wymieszaj na pastę. Podziel cieciorkę na dwie części. Jedną z nich zmiksuj.

2. Bataty przekrój wzdłuż na pół, posmaruj aromatyczną pastą. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. C około 60 minut.

Reklama

3. Posiekany czosnek, sok z cytryny wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą, pieprzem, cukrem.

4. Na gorące bataty wyłóż pokrojone na ćwiartki pomidorki cherry, skrop sosem, obficie posyp posiekanym koperkiem i resztą odsączonej cieciorki.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.