-
Wtorek, 2 lutego 2016 (08:05)
Pieczone bakłażany z kaszą bulgur
Składniki na 6 porcji: ● bakłażan ● paczka kaszy bulgur ● korzeń pietruszki lub pasternak ● 7 pomidorków koktajlowych ● 1/3 pęczka koperku ● sól ● pieprz ● przyprawa ognista ● olej ● masło klarowane.
❶ Bakłażana pokrój wzdłuż na kilka cienkich plastrów. Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, osusz i posmaruj z obu stron zanurzonym w oleju pędzelkiem. Ułóż na patelni grillowej i podsmaż.
❷ Kaszę bulgur przelej zimną wodą, przesyp do garnka. Dodaj łyżkę oliwy oraz 2/3 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka. Odstaw garnek pod koc na pół godziny. Dzięki temu kasza nabierze smaku.
❸ Pasternak lub korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni na roztopionym maśle klarowanym. Pod koniec dołóż pokrojone pomidorki.
❹ Do kaszy dodaj pasternak (ew. pietruszkę), pomidory i 2/3 posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą ognistą.
❺ Na zgrillowanym plastrze bakłażana rozłóż farsz. Posyp resztą koperku.
Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: łatwe.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier. więcej
Twój komentarz może być pierwszy