Reklama
  • Wtorek, 2 lutego (08:05)

    Pieczone bakłażany z kaszą bulgur

Składniki na 6 porcji: ● bakłażan ● paczka kaszy bulgur ● korzeń pietruszki lub pasternak ● 7 pomidorków koktajlowych ● 1/3 pęczka koperku ● sól ● pieprz ● przyprawa ognista ● olej ● masło klarowane.

Reklama

❶ Bakłażana pokrój wzdłuż na kilka cienkich plastrów. Oprósz solą i odstaw na pół godziny. Po tym czasie opłucz je pod zimną wodą, osusz i posmaruj z obu stron zanurzonym w oleju pędzelkiem. Ułóż na patelni grillowej i podsmaż.

❷ Kaszę bulgur przelej zimną wodą, przesyp do garnka. Dodaj łyżkę oliwy oraz 2/3 szklanki wody. Gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż będzie miękka. Odstaw garnek pod koc na pół godziny. Dzięki temu kasza nabierze smaku.

❸ Pasternak lub korzeń pietruszki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Przesmaż na patelni na roztopionym maśle klarowanym. Pod koniec dołóż pokrojone pomidorki.

❹ Do kaszy dodaj pasternak (ew. pietruszkę), pomidory i 2/3 posiekanego koperku. Dopraw solą, pieprzem oraz przyprawą ognistą.

❺ Na zgrillowanym plastrze bakłażana rozłóż farsz. Posyp resztą koperku.

Czas przygotowania: 45 min. Ilość kalorii na 1 porcję: 230. Stopień trudności: łatwe.

Telemax
Więcej na temat:pasternak | bulgur | bakłażany | z | bakłażan | kasza

Zobacz również

  • Składniki na 6-8 porcji: 1 kg ziemniaków, 40 dag czerwonej papryki, 15 dag szpinaku, 6 jajek l 1 cebula, 20 dag fety, 150 ml mleka, 2 ząbki czosnku, 8 łyżek oliwy, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.