Reklama
  • Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (08:00)

    Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem

Składniki dla 4 osób: średniej wielkości dynia • 40 dag piersi z indyka • pół łyżeczki czerwonej papryki • sok z połowy cytryny • 5 ziemniaków • 2 goździki • szczypta kardamonu • gałązka rozmarynu • szklanka białego wytrawnego wina • 1 łyżka masła klarowanego • olej • sól • pieprz.

1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny, czerwonej papryki, soli, pieprzu i szczypty kardamonu. Indyka zanurz w marynacie, odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki.

Reklama

Dynię pokrój na kilka części, obierz, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem, polej odrobiną oleju.

2. Na blasze ułóż ziemniaki, skrop olejem, upiecz. 20 minut przed końcem dodaj dynię, upiecz do miękkości. Do rondla wlej olej, usmaż mięso, podlej winem, duś 15 minut. Dodaj warzywa i przyprawy.

CZAS: około 1,5 godziny

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● pół główki białej kapusty ● pół kg grzybów leśnych, np. maślaków, podgrzybków, prawdziwków ● cebula ● liść laurowy ● ziele angielskie ● pieprz czarny świeżo mielony ● sól... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.