-
Poniedziałek, 21 grudnia 2015 (08:00)
Pieczona dynia z ziemniakami i mięsem
Składniki dla 4 osób: średniej wielkości dynia • 40 dag piersi z indyka • pół łyżeczki czerwonej papryki • sok z połowy cytryny • 5 ziemniaków • 2 goździki • szczypta kardamonu • gałązka rozmarynu • szklanka białego wytrawnego wina • 1 łyżka masła klarowanego • olej • sól • pieprz.
1. Pierś z indyka umyj, pokrój w kostkę, Przygotuj marynatę z kilku łyżek oleju, soku z cytryny, czerwonej papryki, soli, pieprzu i szczypty kardamonu. Indyka zanurz w marynacie, odstaw do lodówki. Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki.
Dynię pokrój na kilka części, obierz, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem, polej odrobiną oleju.
2. Na blasze ułóż ziemniaki, skrop olejem, upiecz. 20 minut przed końcem dodaj dynię, upiecz do miękkości. Do rondla wlej olej, usmaż mięso, podlej winem, duś 15 minut. Dodaj warzywa i przyprawy.
CZAS: około 1,5 godziny

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 1 duży brokuł, 20 dag żółtego sera, 4 jajka, 100 ml mleka, 5 dag sera ricotta, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 1-2 łyżki masła do formy. więcej
Twój komentarz może być pierwszy