Reklama
  • Piątek, 9 października 2015 (15:05)

    Pieczona dynia z makaronem i szynką

Składniki na 4-5 porcji: 1 dynia, 40 dag makaronu tagliatelle, 1 duża cebula, 1-2 ząbki czosnku, 10 dag szynki, 50 ml śmietany 18 proc., 2-3 łyżki startego sera żółtego, sól, pieprz

Reklama

Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Cebulę drobno posiekaj. Szynkę pokrój w paski. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Następnie dodaj szynkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż 3-5 min. Dodaj ugotowany makaron, śmietanę oraz starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

2. Dynię umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem odetnij czubek. Ze środka delikatnie usuń pestki łyżką, tak, aby nie uszkodzić miąższu. Dynię włóż do żaroodpornego naczynia lub postaw na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez 30-40 min, aż będzie miękka. Do środka upieczonej dyni włóż makaron z szynką. Całość piecz jeszcze ok. 10 minut.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:dynia | z | piekło | pieczenie | Piekło | pieczeń | szynki | makaron

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag białych szparagów, 10 plastrów szynki, 200 ml śmietany 30 proc., 10 dag utartej mozzarelli, 2 ząbki czosnku, 2 żółtka, sól morska, biały pieprz, cukier, liście natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.