Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Pieczarkowy frykas pod pierzynką

Składniki na 4 porcje: 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonej kiełbasy, 75 dag pieczarek ,1 pęczek dymki, 20 dag kwaśnej śmietany, 200 ml + 4 łyżki mleka, 5 dag sera gouda, 2 łyżki masła, 6 łyżek oleju, mielona gałka muszkatołowa, sól, pieprz mielony

Reklama

Czas przygotowania 75 min.

1. Ziemniaki obierz, opłucz, zalej posoloną wodą i gotuj je 20 min. W tym czasie oczyść pieczarki, po cierając je wilgotnym ręcznikiem. Poprzekrawaj je na ćwiarki (mniejsze sztuki na połówki). Kiełbasę potnij w kostkę średniej wielkości. Dymki pokrój w krążki, szczypiorek posiekaj.

2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż 1/3 pieczarek, smaż 3 min. Dodaj 1/3 kiełbasy. Po 3 min zdejmij z patelni. W taki sam sposób smaż pozostałe 2 porcje pieczarek i kiełbasy. Do ostatniej porcji 2 min przed końcem smażenia dodaj cebulę. Połącz wszystkie usmażone składniki. Wlej śmietanę oraz 4 łyżki mleka, wsyp szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Przy gotowaną tak potrawkę przełóż do naczynia żaroodpornego.

3. Ziemniaki odcedź. Wlej 200 ml mleka, dodaj masło i wszystko ubij tłuczkiem. Dopraw pieprzem, gałką muszkatołową i ew. solą, wymieszaj. Piure rozłóż na potrawce.

4. Wierzch posyp startym serem gouda. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. Piecz 40 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.