Reklama
  • Wtorek, 1 maja 2012 (02:40)

    Pieczarki faszerowane z wędzonym boczkiem

Składniki: 500 g dużych pieczarek, pół łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki oleju, pół pęczka natki pietruszki, 150 g wędzonego boczku, 350 g mięsa z pieczonego kurczaka, sól i pieprz czarny mielony do smaku.

Zdjęcie

Faszerowane pieczarki /© Panthermedia
Faszerowane pieczarki
/© Panthermedia

Pieczarki czyścimy, myjemy i osuszamy. Nóżki odcinamy. Cebulę obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, smażymy razem przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni. Mięso kurczaka kroimy na paseczki. Natkę płuczemy, drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przesmażonymi pieczarkami.

Reklama

Kapelusze pieczarek smarujemy cienko olejem. Wnętrze faszerujemy przygotowanym farszem. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na aluminiowej tacce i pieczemy 15 do 20 minut.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag zielonych szparagów, 10 dag parmezanu, 2 łyżki oliwy, 3/4 szklanki orzechów włoskich, 1 papryczka chili, 1/2 cytryny, sól morska, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.