Reklama
  • Wtorek, 1 maja 2012 (02:40)

    Pieczarki faszerowane z wędzonym boczkiem

Składniki: 500 g dużych pieczarek, pół łyżeczki suszonego tymianku, 2 łyżki oleju, pół pęczka natki pietruszki, 150 g wędzonego boczku, 350 g mięsa z pieczonego kurczaka, sól i pieprz czarny mielony do smaku.

Zdjęcie

Faszerowane pieczarki /© Panthermedia
Faszerowane pieczarki
/© Panthermedia

Pieczarki czyścimy, myjemy i osuszamy. Nóżki odcinamy. Cebulę obieramy i siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy na niej cebulę. Dodajemy pokrojone nóżki pieczarek, smażymy razem przez kilka minut. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.

Boczek kroimy w kosteczkę, przesmażamy na suchej patelni. Mięso kurczaka kroimy na paseczki. Natkę płuczemy, drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy z przesmażonymi pieczarkami.

Reklama

Kapelusze pieczarek smarujemy cienko olejem. Wnętrze faszerujemy przygotowanym farszem. Układamy na rozgrzanym ruszcie grilla, najlepiej na aluminiowej tacce i pieczemy 15 do 20 minut.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 4 duże ziemniaki do pieczenia, 1 mała cebula, 8 plastrów szynki konserwowej, 10 dag korniszonów l 1/2 pęczka rzodkiewek, 8 pomidorków koktajlowych, 1 opakowanie serka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.