Reklama
  • Czwartek, 16 kwietnia 2015 (11:05)

    Pęczak z warzywami

Składniki dla 4 osób: • szklanka kaszy pęczak • 2 łyżeczki klarowanego masła • 2 marchewki • 4 łyżeczki orzechów włoskich posiekanych • pietruszka • kawałeczek selera • jabłko • łyżeczka oliwy • sok z cytryny • cukier • sól • pieprz.

1 Kaszę opłucz, zalej dwoma szklankami wody, zagotuj, dodaj sól, gotuj jeszcze chwilę. Garnek przykryj, zawiń w gazetę i w koc. Odstaw na kilka godzin. Włoszczyznę obierz, zalej wodą i ugotuj z masłem i solą. Osącz, ostudź i pokrój w kostkę.

Reklama

2 Kaszę przerzuć do miski, ostudź. Dodaj pokrojone warzywa, posiekane orzechy i pokrojone w kostkę jabłko. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem, solą, pieprzem. Kaszę z warzywami zalej sosem, wymieszaj. Podawaj na zimno jako przystawkę.

Czas: 40 minut (bez czasu przygotowania kaszy).

Dobry Tydzień
Więcej na temat:z | Pęczak | sok z cytryny

Zobacz również

  • 1/2 cebuli, pieprz, sól, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju, 6 średnich kolb... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.