Reklama
  • Piątek, 10 lutego (15:05)

    Pastilla z dynią i pomidorami

Skład na 10 porcji: ● 600 g mięsa mielonego ● 2 opakowania ciasta francuskiego ● 750 g dyni ● cebula ● ząbek czosnku ● 100 g pomidorów cherry ● olej ● 2 łyżki koncentratu pomidorowego ● 2 jaja ● 50 g pomidorów z puszki rozdrobnionych ● pęczek pietruszki ● 150 g masła ● sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,20 zł.

1. Dynię obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy na oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, czosnek, doprawiamy pieprzem i solą, dusimy ok. 10 minut, aż dynia będzie w miarę miękka. Odkładamy 1/3 powstałej masy.

Reklama

2. Mięso podsmażamy na oleju. Przekładamy 3/4 pulpy dyniowej, dodajemy roztrzepane jaja, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy, aby składniki się połączyły.

3. Masło rozpuszczamy. Pomidorki myjemy i osuszamy. Jednym arkuszem ciasta francuskiego wykładamy, łącznie z bokami, tortownicę. Smarujemy roztopionym masłem i wykładamy połowę farszu i kilka pomidorków cherry. Z drugiego arkusza ciasta wycinamy okrąg, kładziemy na farsz, smarujemy masłem i wykładamy drugą porcję farszu. Przykrywamy pozostałym ciastem. Pieczemy 30 minut w 200ºC. Na upieczone ciasto wykładamy resztę pulpy i pomidorki.

Wartość odżywcza porcji 420 kcal Białko 18 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 34 g

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.