Reklama
  • Poniedziałek, 9 listopada 2015 (13:05)

    Paprykowe kokilki z ryżem i groszkiem

Składniki: 4 średnie czerwone papryki, 20 dag ryżu,1 cebula, 2 małe marchewki, 1/2 pora, po 1 gałązce rozmarynu oraz natki, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 mała puszka zielonego groszku l30 dag startego sera żółtego, sól, pieprz, mieszanka suszonych ziół do dań włoskich, świeże zioła do dekoracji

Reklama

1. Ryż wsyp na posolony wrzątek, zmniejsz płomień, gotuj 20 minut. Papryki umyj, zetnij wierzchy, usuń środki z pestkami. Cebulę i marchewki obierz, opłucz, pokrój w kosteczkę. Por oczyść, umyj, potnij na kawałeczki. Natkę i rozmaryn opłucz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę i mięso. Dołóż marchewkę, por i osączony groszek. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym oraz posiekanymi ziołami. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Smaż 5 min. Dolej 400 ml wody i ponownie zagotuj. Ryż odcedź, wymieszaj z mięsną masą.

2. Strąki papryki napełnij farszem. Ustaw w ża- roodpornym naczyniu. Posyp startym żółtym serem. Przykryj odciętymi wierzchami. Piecz 25 minut w 200°C. Udekoruj.

Naj
Więcej na temat:papryki | z

Zobacz również

  • Składniki: 2 duże cukinie, oliwa, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 cytryna, 2-3 ząbki czosnku, 5 dag orzeszków ziemnych, 3 dag parmezanu, kilka listków rukoli lub natki, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.