Reklama
  • Wtorek, 27 października 2015 (13:05)

    Papryki faszerowane z pieca

Składniki: 20 dag ryżu, sól, 8 małych czerwonych papryczek (ew. 4 większe), 1 cebula, 25 dag marchewki, 20 dag pora, po 1 gałązce rozmarynu i natki pietruszki, 2 łyżki oliwy, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, pieprz, 25 dag sera brie, sambal oelek (sos chili).

Reklama

Przygotowanie: ok. 60 minut

1. Ryż wsypać na posolony wrzątek. Gdy woda zawrze, zmniejszyć płomień i gotować pod przykryciem 20 minut. Paprykom ściąć wierzchy, usunąć środki z pestkami. Cebulę i marchewki obrać, pokroić w kosteczkę. Por oczyścić, pociąć na kawałeczki.

Zioła opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć na niej cebulę oraz mięso. Dołożyć pozostałe warzywa. Wymieszać z koncentratem pomidorowym oraz ziołami. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć 5 minut na dużym płomieniu. Potem dolać 400 ml wody i ponownie całość zagotować.

2. Ser brie pokroić w kosteczkę. Ryż odcedzić, wymieszać z połową sera. Dodać sambal oelek do smaku. Strąki papryki napełnić farszem ryżowo-serowym. Ustawić w żaroodpornym naczyniu. Nałożyć mięsny sos, posypać resztą sera.

Papryki przykryć odciętymi wierzchami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 20 minut.

Sambal oelek – piekielnie ostry sos indonezyjski. Dość gęsty – swoisty przecier sporządzany z dojrzałych czerwonych papryczek chili, zakwaszany sokiem z limonki.

Życie na gorąco
Więcej na temat:papryki | ZIO | z | papryka

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej, 1 średnia marchewka, ½ strąka czerwonej papryki, 6-8 suszonych pomidorów z oleju, 1 mała cebula, 1-2 łyżeczki masła, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.