Reklama
  • Piątek, 28 sierpnia 2015 (13:05)

    Papryka z mieloną łopatką

Podstawowe składniki: 4 większe czerwone papryki, 25 dag mielonej łopatki wieprzowej, 10 dag ryżu; dodatki i przyprawy: 1/2 szklanki tartego ostrzejszego żółtego sera, cebula, czubata łyżka ajvaru, sól, pieprz, olej,

1. Papryki umyj, osusz, przekrój wzdłuż, usuń gniazda nasienne. Ugotuj ryż.

Reklama

2. Pokrojoną w kosteczkę cebulę zeszklij na oleju. Dołóż mielone mięso i smaż mieszając około 5 minut. Mięso wymieszaj z ryżem i ajvarem (można go ewentualnie zastąpić dobrym koncentratem pomidorowym wymieszanym z łyżką słodkiej papryki). Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Przygotowanym farszem napełnij połówki papryk. Wierzch posyp tartym serem.

4. Ułóż papryki w posmarowanej olejem formie. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 190°C do momentu, gdy ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

Przygotowanie 45 minut • Porcja ok. 200 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 4 porcje.

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Więcej na temat:papryka | przepis | koszt | mielone

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.