-
Środa, 18 marca 2015 (08:05)
Papryka nadziewana makaronem
Składniki: na 4 porcje: 15 dag drobnego ozdobnego makaronu, 4 papryki, 20 dag parmezanu, 10 dag mozzarelli, 4 łyżki oleju, 1 kg pomidorów, świeża bazylia, świeże oregano, świeży tymianek, 2 ząbki czosnku, cebulka dymka, sól, pieprz.
Makaron wsyp do wrzącej, posolonej wody i ugotuj al dente. Przelej go zimną wodą, odcedź i odstaw do wystygnięcia. Papryki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzch każdej z nich razem z ogonkiem. Wydrąż gniazda nasienne.
Zetrzyj parmezan i połącz z drobno posiekaną bazylią i oregano. Całość wymieszaj z makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę. Napełniaj papryki farszem i krojonym serem warstwami, zaczynając od makaronu, a kończąc na mozzarelli.
Pokrój drobno czosnek, dymkę i tymianek. Zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Przekrój na pół i usuń z nich nasiona. Dodaj do garnka z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż z pomidorów odparuje część soku i nabiorą konsystencji gęstego sosu.

Czytaj również
Zobacz również
-
4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej
Twój komentarz może być pierwszy