Reklama
  • Środa, 18 marca 2015 (08:05)

    Papryka nadziewana makaronem

Składniki: na 4 porcje: 15 dag drobnego ozdobnego makaronu, 4 papryki, 20 dag parmezanu, 10 dag mozzarelli, 4 łyżki oleju, 1 kg pomidorów, świeża bazylia, świeże oregano, świeży tymianek, 2 ząbki czosnku, cebulka dymka, sól, pieprz.

Makaron wsyp do wrzącej, posolonej wody i ugotuj al dente. Przelej go zimną wodą, odcedź i odstaw do wystygnięcia. Papryki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij wierzch każdej z nich razem z ogonkiem. Wydrąż gniazda nasienne.

Reklama

Zetrzyj parmezan i połącz z drobno posiekaną bazylią i oregano. Całość wymieszaj z makaronem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pokrój mozzarellę w drobną kostkę. Napełniaj papryki farszem i krojonym serem warstwami, zaczynając od makaronu, a kończąc na mozzarelli.

Pokrój drobno czosnek, dymkę i tymianek. Zeszklij w garnku na rozgrzanym oleju. Pomidory sparz gorącą wodą i obierz ze skórki. Przekrój na pół i usuń z nich nasiona. Dodaj do garnka z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż z pomidorów odparuje część soku i nabiorą konsystencji gęstego sosu.

Na żywo
Więcej na temat:papryka | makaron | makarony

Zobacz również

  • Żeberka najczęściej podajesz z pieczywem albo ziemniakami z wody? Danie zyska wykwintny charakter, gdy przyrządzisz do niego opiekane kartofelki w aromatycznych ziołach. Krok 1. Cieniutko... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.