Reklama
  • Czwartek, 10 marca 2016 (15:00)

    Papryka nadziewana

Składniki na 4 porcje: 5 żółtych papryk, 2 duże cebule, 60 dag mielonej wieprzowiny, 2 szklanki bulionu, 30 dag ryżu, 3 łyżki bałkańskiego sosu ajvar, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 4 ząbki czosnku, 1 sucha kajzerka, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, papryka, tymianek

1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Papryki umyć, odciąć góry, usunąć nasiona. Jedną pokroić w kostkę, resztę odłożyć do faszerowania.

Reklama

2. Cebule obrać z łupin, posiekać, podsmażyć na oliwie, podzielić na pół. Jedną część podsmażyć z posiekanym czosnkiem i mięsem, doprawić solą i pieprzem. Z drugą przyrządzić sos: kawałki papryki i bułki, bulion, ajvar i koncentrat zagotować, zmiksować, doprawić ziołami.

3. Mięso wymieszać z ryżem, wypełnić papryki ułożone w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem warzywnym. Zapiekać ok. 30 min w temp. 180°C.

Przygotowanie: ok. 65 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:papryka | papryki

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 50 dag selera korzeniowego, 1 i 1/2 szklanki zielonego groszku (może być mrożony), 4 jaja, 4-5 łyżek mąki, po 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, bazylii i mięty, 4-5... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.