Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (08:40)

    Papryka duszona w sosie pomidorowym

Składniki na 4 sztuki: 4 duże papryki, 40 dag mielonego mięsa np. wołowo-wieprzowego, ½ szklanki ryżu, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka oleju, 300 ml bulionu warzywnego, 25 dag przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, sól, pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Z każdej papryki zetnij górę z ogonkiem. Delikatnie usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj.

2. W garnku zagotuj 1 szklankę wody. Gdy zacznie wrzeć, lekko osól i wsyp ryż. Gotuj 12-15 minut aż zmięknie. Osącz na sicie, przestudź. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, zeszklij. Do miski włóż wystudzony ryż, cebulę, mięso, jajko oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i bardzo dokładnie wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Wydrążone papryki wypełnij przygotowanym farszem. Ustaw je pionowo w garnku. Bulion wymieszaj z przecierem pomidorowym i bazylią, wlej do garnka. Przykryj pokrywką, gotuj 30-40 minut, aż papryki zmiękną. Podawaj ze świeżym pieczywem lub ziemniakami z wody.

Przygotowanie: 70 min, sztuka: 380 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:papryka

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.