Reklama
  • Piątek, 1 kwietnia 2011 (19:06)

    Owsiano-ziemniaczana zapiekanka - w 90 minut

Samo zdrowie.

Zdjęcie

Owsiano-ziemniaczana zapiekanka z sałatką z buraczków /Smacznego
Owsiano-ziemniaczana zapiekanka z sałatką z buraczków
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 100 g owsa (pełne ziarno),
- 150 cebuli,
- 4 łyżki oleju,
- 5 jaj,
- 150 g śmietany,
- sól, pieprz,
- 750 g ziemniaków,
- 75 g porów,
- 75 g selera,
- 75 g marchewki,
- 500 g botwinki,
- jabłko,
- cytryna,
- cukier,
- trochę roszponki,
- szczypiorek i pietruszka do dekoracji,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Owies namoczyć w 0,25 zimnej wody przez noc. Odcedzić a następnie gotować w 0,5 l wrzątku przez godzinę. Przecedzić.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na 2 łyżkach oleju, dodać owies i smażyć ok. 10 minut. jajka i śmietanę wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać starte ziemniaki. Pory pokroić w plasterki, selera w kostkę, marchewkę w plasterki. Foremkę (ok. 28 cm) natłuścić, napełnić połową masy ziemniaczanej, na to nałożyć owies i warzywa oraz pozostałą masę ziemniaczaną.. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 50-60 minut.
Botwinkę i jabłka utrzeć na grubej tarce, wymieszać. Sok z cytryny zmieszać z pozostałym olejem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem i polać botwinkę. Kawałki ciasta, sałatkę z botwinki i odrobinę roszponki nakładać na talerze. Dekorować szczypiorkiem i pietruszką.
Czas przygotowania: 90 minut
Jedna porcja zawiera: 2850 kJ/681 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.