Reklama
  • Poniedziałek, 5 stycznia 2015 (11:00)

    Niedoceniana pietruszka

Choć wygląda niepozornie, zawiera w sobie spory arsenał dobra: olejki eteryczne, flawonoidy, a także mnóstwo witamin i sole mineralne.

Pietruszka świetnie smakuje w plackach i w postaci czipsów. Można ją piec w piekarniku, grillować czy też serwować w postaci piure. Korzeń pietruszki z powodzeniem zastąpi selera i rzepę. Niektórzy spożywają go również na surowo w sałatkach.

Reklama

Prosta przekąska: Obraną pietruszkę i marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj starte jabłko, wymieszaj z łyżką jogurtu naturalnego, wsyp rodzynki i szczyptę cynamonu.

Surową pietruszkę można też dodać do sałatki colesław.

Kolorowe piure z pietruszki i batatów: Warzywa umyj, obierz, pokrój w kostkę i ugotuj, aż będą miękkie. Odcedź i używając tłuczka do ziemniaków, zrób kremowe piure. Dodaj masło, sól i pieprz. Smak piure wzbogacisz łyżką chrzanu.

Rozgrzewająca zupa: Dwa korzenie pietruszki i dwa winne jabłka obierz i pokrój. Spryskaj oliwą z oliwek, posyp solą i płatkami chili. Umieść je w naczyniu żaroodpornym i piecz ok. 20 minut, aż pietruszka i jabłka zmiękną. Rozgrzej oliwę i podduś na niej 6 pokrojonych ząbków czosnku. Gdy tylko czosnek uwolni aromat, dodaj kilka pokrojonych w kostkę szalotek i i duś, aż cebulki zmiękną. Dodaj pietruszkę, jabłka i 4 szklanki bulionu. Gotuj 10 minut, a potem zmiksuj. Podawaj spryskaną oliwą i chili, z grzankami.

Zwykle nasza przygoda z pietruszką kończy się na zupach, a biały korzeń wędruje do kosza. Warto jednak krewniaczce marchewki podarować drugie życie.

Pietruszkowe frytki

Duże pietruszki umyj i pokrój w grube paski. Pamiętaj jednak, że im paski będą cieńsze, tym bardziej chrupiące frytki. Spryskaj pietruszkowe paski oliwą, posyp solą morską, możesz też dodać gałązkę rozmarynu. Tak przygotowane wyłóż na blachę i umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz 20 minut, następnie wyjmij je, przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze 10 minut.

Frytki powinny być złote, mieć chrupiące krawędzie i puszyste wnętrze. Podawaj je z sosem chili lub dipem czosnkowym.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag pokrojonej na cienkie plasterki szynki konserwowej, 50 dag gęstego kremowego serka, świeżo zmielony czarny pieprz, pęczek zielonych szparagów, masło. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.