Reklama
  • Piątek, 12 listopada 2010 (15:38)

    Nadziewane ziemniaki z pieca - w 105 minut

Efektowne danie z ziemniaków.

Zdjęcie

Nadziewane ziemniaki z pieca /Smacznego
Nadziewane ziemniaki z pieca
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 mączyste ziemniaki,
- 300 g pieczarek,
- 250 g pomidorków koktajlowych,
- 2 cebule,
- 100 g wędzonego boczku,
- łyżka oleju,
- słoik kurek,
- łyżka mąki,
- 200 g śmietany,
- 200 ml bulionu warzywnego,
- sól, pieprz,
- zielona pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Ziemniaki dobrze wymyć, zawinąć w folię aluminiową i piec 1,5 godziny w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Pieczarki i pomidorki poprzekrawać na pół. Cebulę obrać i pokroić w kawałki. Boczek pokroić w paseczki. Boczek smażyć na patelni przez ok 3 minuty pod koniec dodać pomidorki, przesmażyć minutę i wszystko zdjąć z patelni.
Następnie przesmażyć cebulę i pieczarki, dodać osączone kurki. Posypać mąką i zalać śmietaną. Zagotować ciągle mieszając. Stopniowo dolewać bulion. Wmieszać pomidory z boczkiem. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki odwijać z folii, przekrawać i polewać przygotowanym ragout. Dekorować pietruszką.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 2640 kJ/631 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1,5 kg ziemniaków , średniej wielkości cebula, 25 dag kiełbasy, 20 dag żółtego sera, sól, pieprz, łyżka słodkiej papryki mielonej, natka pietruszki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.