Reklama
  • Piątek, 31 lipca 2015 (10:05)

    Nadziewane młode ziemniaki z sosem

Składniki dla 4 osób: mały brokuł • 30 dag szynki • 16 średnich młodych ziemniaków • 4 żółtka • 3 łyżki masła • 2 łyżki soku z cytryny • pół łyżeczki musztardy dijon • 2 łyżki oleju • tymianek • cukier • sól • pieprz

Reklama

1. Brokuł ugotuj. Ziemniaki umyj, zrób nacięcia, polej oliwą, posyp solą i tymiankiem, piecz w 180°C do miękkości (około 1 godziny).

2. Szynkę pokrój, podsmaż. Do garnuszka wlej musztardę, sok z cytryny, cukier, sól i pieprz. Postaw na garnku z wodą. Wodę zagotuj. Dodaj żółtka i ubijaj, powoli dodawaj masło, potem szynkę. Ziemniaki podawaj z sosem.

Czas: około 1,5 godziny.

Warto wiedzieć

Ziemniaki są doskonałym źródłem skrobi, zawierają witaminę C (100 g zawiera 16 mg, a zapotrzebowanie dzienne wynosi 75 mg), potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, białko. Nie są kaloryczne (100 g to tylko 70 kcal). Ziemniaki mają działanie lekko uspokajające.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • SKŁADNIKI (8 porcji): ● 300 g ryżu (najlepiej arborio, czyli do risotto) ● 300 g dyni ● 250 g pieczarek ● 1 l bulionu warzywnego ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.