Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Nadziewana papryka

Składniki: 1 szklanka kuskusu, pół kostki bulionowej (jarzynowej), 1 ogórek, 1 mała czerwona papryka, pół cebuli, 1-2 ząbki czosnku, 2 zielone papryki, 1-2 łyżki oliwy, sok z cytryny, pieprz, sól

1. Kuskus wsyp do miseczki, zalej wrzątkiem tak, aby woda sięgała około 2 cm ponad powierzchnię kaszy. Wkrusz kostkę bulionową, wymieszaj starannie widelcem. Odstaw kuskus na ok. 5 minut do napęcznienia.

2. Ogórek (długi, sałatkowy) sparz wrzątkiem, wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół. Jedną połówkę drobno posiekaj, drugą pokrój nożem szczelinowym w cienkie wstęgi.

Reklama

3. Czerwoną paprykę i połówkę cebuli oczyść i drobno posiekaj. Dodaj do zimnego kuskusu, wymieszaj. Dorzuć posiekaną połówkę ogórka oraz przeciśnięty czosnek.

4. Strąki zielonej papryki umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń gniazda nasienne. Powstałą sałatkę dopraw olejem, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny, nałóż do połówek papryk. Dekoruj wstęgami zielonego ogórka.

4 porcje, czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 2 zł.

Ta sama sałatka doskonale prezentuje się w wydrążonych połówkach pomidorów. Jej smak możesz lekko modyfikować, dodając do kuskusu papryczkę chili, kawałki awokado, olej sezamowy i świeżą natkę.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.