Reklama
  • Czwartek, 17 lipca 2014 (10:05)

    Młoda kapusta słodko-kwaśna

Składniki: główka młodej kapusty, łyżka oliwy, łyżka masła, sól, biały pieprz, 2 łyżki cukru, 2 łyżki octu winnego, pół pęczka koperku.

Kapustę oczyść, podziel na 4 części i potem drobno poszatkuj. W garnku o grubym dnie rozgrzej łyżkę oliwy oraz masło. Włóż kapustę i smaż, mieszając, aż warzywo lekko zmięknie.

Reklama

Zalej gorącą wodą w takiej ilości, aby zakryła kapustę. Wsyp szczyptę soli, pieprzu, cukier, wlej ocet winny. Gotuj kilka minut, aż kapusta będzie całkiem miękka.

Posiekaj koperek, wsyp do kapusty. Zagotuj i jeszcze raz przypraw do smaku. Można zagęścić ją odrobiną mąki. Podaj z ziemniakami oraz sadzonym jajkiem.

Tak przyrządzona kapusta doskonała jest jako jarzynka do pieczonych i duszonych mięs oraz kaszanki na gorąco. Tak samo, jesienią, można przyrządzać włoską kapustę.

Takie jest życie
Więcej na temat:młoda kapusta | Tak | kapusta

Zobacz również

  • Zapiekana cukinia

    Składniki na 8 porcji: 50 dag cukinii, 1 cebula, 3-4 młode marchewki, 1/2 pora, masło, 10 dag żółtego sera, 2 jajka, 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.